Open Source

"Otvoreni kod, sloboda znanja"

OpenSource softver je sve popularniji u modernom IT svetu. U pitanju su softverski paketi koji se mogu koristiti u komercijalne svrhe, bez troškova licenciranja. Pored ove velike prednosti, Open Source softver je softver otvorenog koda, što omogućava kontinualni razvoj od strane zajednice. Danas postoji blizu 200 hiljada Open Source projekata raznih namena, i sve češće postoje slučajevi gde Open Source menja plaćeni komercijalni softver. Počev od operativnih sistema, mrežnih servisa, mail rešenja i kolaboracije pa sve do kompleksnih poslovnih aplikacija, Open Source vam omogućava da bez velikih investicija uvedete kvalitetna IT rešenja.

  • Niža cena / Bez troškova licenciranja
  • Bezbednost i sigurnost podataka
  • Sloboda prelaska na druge tehnologije bez vezivanja za određene proizvođače
  • Kvalitetni proizvodi

CentOSCentOS

centos.org

CentOS je Linux distribucija koja pruža besplatnu, enterprise orijentisanu platformu koja je podržana od strane široke zajednice. Cilj ove distribucije i celog projekta jeste usklađivanje funkcionalnosti sa svojim komercijalnim parnjakom Red Hat Enterprise Linuxom (RHEL). CentOS predstavlja stabilnu i predvidljivu distribuciju što ju čini idealnom za poslovno okruženje.

pfSensepfSense

www.pfsense.org

pfSense je firewall/router distribucija bazirana na FreeBSD operativnom sistemu. Poznat po pouzdanosti i bogatim opcijama kakve se obično nalaze u skupim komercijalnim konkurentskim proizvodima. pfSense se najčešće implementira kao krajnji firewall, ruter, wireless access point, DHCP server, DNS server, i kao VPN pristupni server. Proces administracije i pregleda statistike je pojednostavljen preko preglednog web interfejsa.

BaculaBacula

bacula.org

Bacula predstavlja ozbiljan backup sistem za mreže sa različitim operativnim sistemima. Dizajniran da automatizuje backup poslove koji neretko zahtevaju intervenciju i stalni nadzor sistem administratora. Bacula podržava backup sa Linux, UNIX, Windows i Mac OS X klijentskih računara kao i ceo opseg profesionalnih backup uređaja uključujući i magnetne trake. Kao najpopularniji Open Source backup program (po Source Forge statistici) Bacula predstavlja robusno i vrlo pouzdano backup klijent-server rešenje.

ownCloudNextcloud

nextcloud.com

Nextcloud je fajl hosting servis sličan popularnom Dropbox-u, sa veoma važnom razlikom što Nextcloud predstavlja sigurno rešenje koje vam omogućava cloud platformu na vašem privatnom serveru bez straha od neovlašćenog pristupa vašim podacima, i bez limita na upotrebljivi prostor i broj klijenata koji ga koriste.

JitsiJitsi

jitsi.org

Jitsi predstavlja multiplatformsku VoIP, videoconferencing i IM aplikaciju za Windows, Linux, Mac OS X i Android. Podržava popularne IM i telefonske protokole, uključujući i enkripcijski protokol za chat (OTR), voice/video/streaming i voice/video konferencije (SIP/RTP/SRTP/ZRTP).

OpenVPNOpenVPN

openvpn.net

OpenVPN je jedan od najpopularnijih programa za sigurne point-to-point ili site-to-site konekcije. Sigurnosni protokol koristi SSL/TLS za razmenu ključeva i sigurnu konekciju.

HylaFAXHylaFAX

www.hylafax.org

HylaFAX predstavlja enterprise rešenje za slanje i primanje faks poruka. Softver je dizajniran kao klijent-server arhitektura, gde faks modemi stoje na jednoj lokaciji na mreži a klijenti mogu da koriste servis sa svojih radnih stanica unutar mreže kao i sa interneta. Takođe pored klijentskog softvera za razmenu faks poruka, postoji mogućnost i postavljanja web interfejsa za slanje, primanje i istoriju faks poruka. HylaFAX podržava više faks uređaja, kao i veliki promet faks poruka.